Регистрация
Меню сайта
Реклама

0

Olimlar: "Shamollaganda sut ichish xavfli..."

Автор: MASSARIкатегория: Foydali maslaxatlarдата: 08.11.2018
Britaniyalik olimlar shamollash xastaliklarini qaynoq sut bilan, ayniqsa, asal qo‘shilgani bilan yengish mumkinligi haqidagi gaplar shunchaki cho‘pchak degan to‘xtamga kelishdi. Tadqiqot tafsilotlari «Laryngoscope» ilmiy jurnalida chiqdi.

Aniqlanishicha, xalq tabobati vositalari bemorda allergiya, bo‘g‘ilish va yo‘talni faqat kuchaytirishga xizmat qilarkan. Odatda so‘lakdagi mavjud antibakterial fermentlar mikroblarni o‘ldirib, insonni shamollashdan asraydi. Biroq kasallikka chalinganda organizm ularni ko‘p ishlab chiqarishni boshlaydi, bu kuchli yo‘tal, allergiya va ovozning bo‘g‘ilishiga olib keladi.

Sutning xavfli jihati shundaki, u so‘lak ajralishini yanada ko‘paytiradi. Tadqiqot davomida olimlar sut iste’mol qilganlarda shamollash uzoqroq vaqt davom etishini aniqlashdi. Shuning uchun ham shamollashga yo‘liqqanlar yo kunlik sut iste’moli me’yorini kamaytirishlari yoki undan butunlay voz kechishlari zarurligi tavsiya qilindi.
0
Ovqat tanovul qilish organizm sog'ligi va hayotiy faoliyati uchun muhim hisoblanadi. Biroq taom faqat foyda keltirishi uchun bir necha man etilgan jihatlarni hisobga olish kerak. Ana o'shanda u organizm tomonidan yaxshi o'zlashtiriladi.

Chekish

Bu odat zararli ekani haqida eslatib o'tish shartmikan? Agar ovqatdan keyin sigaret chekilsa, zararli ta`sir o'n marta ortadi. Hazm qilish jarayoni yomonlashadi, tomirlarda siqilish yuz beradi, qon esa kerakli kisloroddan mahrum bo'ladi.

Choy

Ovqatdan keyin me`da shirasiga aralashmasligi uchun choy ichish tavsiya etilmaydi. Aniqroq aytadigan bo'lsak, choyda oqsil o'zlashtirilishiga xalaqit beradigan kislotalar bor.

Mevalar

A`lo darajadagi desert bo'lib ko'rinadi. Ularni ovqat tanovul etishdan kamida bir soat avval yegan ma`qul. Mevalar ovqat hazm bo'lish jarayonini ancha sekinlashtiradi.
Uyqu

Yana unga ham navbat yetdi. Gap shundaki, uxlab qolsak, o ... Davomini o'qish »
0
Ёмон кайфиятда уйғонган пайтларингиз бўладими? Ёки яна ишга бориш кераклигидан норозилик туйғуси? Шубҳасиз, ҳар биримиз бундай ҳолатни бошдан кечирганмиз. Эрталабдан ўзимизни салбий тўлқинга созлаш ўрнига янги кундан хурсанд бўлиш лозим.

Пенсильваниялик олимлар эрталабки салбий кайфият кун давомидаги ҳолатимизга таъсир ўтказишини аниқлашди. Уйқудан кейин ижобий энергиядан қувват олиш керак. Масалан, нонуштага севимли таомни тайёрлаш, ёқимли мусиқа тинглаш, оддий жисмоний машқларни бажариш. PsychCentral маркази томонидан тажриба ўтказилган. Тадқиқот учун икки гуруҳ вакиллари жалб этилган. Биринчи гуруҳ одатда ёмон кайфиятда уйғонадиганлар, иккинчи гуруҳ – яхши кайфиятдагилар.

Тадқиқот ижобий ҳисларга созланган одамларнинг иш куни 90 фоиз ҳолларда муваффақиятли бўлганини кўрсатди. Кунини ёмон кайфият билан бошлаганлар эса зўриқиш билан ишлашган ва бу уларнинг натижасида салбий тарзда акс этган.

Бари мантиқий жиҳатдан тўғри: агар одам ноқулайликни ҳи ... Davomini o'qish »
0

Tongda qahva ichish kerakmi?

Автор: MASSARIкатегория: Foydali maslaxatlarдата: 28.08.2018
Koʻpchiligimiz uchun tong bir finjon qahva bilan boshlanishi aniq. Ichimlik uygʻonish va tetiklanishga yordam beradi, deb hisoblanadi. Axir uygʻongandan keyin aynan shu narsa kerak-da. Biroq bu aslida ham shundaymi? Keling, birgalikda oydinlik kiritamiz.

Aslida, koʻplab olimlar va tadqiqotchilar uygʻongach, darhol qahva ichmaslik, uni soat oʻn ikkiga yaqin isteʼmol qilgan maʼqul (tushlikdan keyin boʻlsa yana yaxshi) degan fikrni qoʻllab-quvvatlashadi. Bu kortizol gormoni bilan bogʻliq.

Tungi uyqudan keyin uning qondagi miqdori yuqori. Kortizol – nafaqat zoʻriqish, balki sirkad suratlari gormoni hamdir. Aynan uning qondagi miqdori biz faol yoki uxlashni istashimizni belgilaydi. U faolligimizning tabiiy uygʻotuvchisi sanaladi.

Kofein haqiqatan ham tetiklantiradi. Biroq agar qahvani erta tongda ichsak, qondagi “tetiklik gormoni” miqdori shusiz ham yuqori boʻlgan bir paytda organizm kortizol sabab kuchning tabiiy oqimini ichimlik tufayli sunʼiysiga al ... Davomini o'qish »
0
Bugungi kunda ko‘pchilik tark etgan va unutilib borayotgan sunnatlardan biri taom yoki ichimlikni iste’mol qilishdan oldin sovutishdir. Olimlarning o‘tkazgan tadqiqot natijalariga ko‘ra, Nabiy sollallohu alayhi va sallamning ushbu sunnatlarini sog‘liqqa katta foydasi bor.

The Lancet Oncology jurnalida chop etilgan tadqiqotga ko‘zim tushib qoldi. Unda aytilishicha, juda issiq suvni ichish qizilo‘ngach saratoniga olib keladi. Bu qo‘rqinchli kasallik faqat tamaki va spirtli ichimliklar ortidan kelib chiqadi deb o‘ylardim.

Issiq taom yoki ichimlik iste’mol qilish inson salomatligiga juda yomon ta’sir qiladi. Ushbu tadqiqotlar natijasi taomni sovutib iste’mol qilish juda yaxshi ish ekanini ko‘rsatdi. Lekin muzlaydigan yo unga yaqin darajada emas. Balki mo‘’tadil darajada sovutish sog‘lik uchun foydali ekan.

Tadqiqotda ovqat yoki ichimlikni issiq holatda iste’mol qilishga odatlanish tanani, xususan oshqozonni saratonga tayyorlab boradi. Rasululloh solla ... Davomini o'qish »
0

Umrni uzaytiruvchi mahsulotni bilasizmi?

Автор: MASSARIкатегория: Foydali maslaxatlarдата: 22.07.2018
Baliq va tarkibida yarim to‘yingan omega-3 yog‘ kislotalari bo‘lgan mahsulotlarni iste’mol qilish umrni uzaytiradi, deb ma’lum qildi xitoylik olimlar.

Tadqiqotchilar 16 yil davomida parhezda bo‘lgan 240 ming erkak va 180 mingdan ortiq ayolni kuzatib borishdi, deb yozadi Journal of Internal Medicine. Tadqiqot qatnashchilari har kuni oz miqdorda baliq iste’mol qilishgan.

Qayd etilishicha, muntazam ravishda baliq iste’mol qiladigan erkaklarda tomir kasalliklari o‘n foizga va jigar kasalliklari 37 foizga kamroq uchraydi. Bundan tashqari, har kuni baliq iste’mol qilgan ayollarda Alsgeymer kasalligiga chalinish xavfi 38 foizga kamayadi.

Tadqiqotchilarning fikricha, muntazam ravishda baliq yeyish onkologik va nafas yo‘llari kasalliklaridan vafot etish ehtimolini kamaytiradi.

Mutaxassislarning qayd etishlaricha, baliq qovurilganida o‘zining aksariyat foydali xususiyatlarini yo‘qotadi.

Shuningdek, zig‘ir urug‘i, ismaloq, kartoshka ... Davomini o'qish »
0

Kompyuterda sog‘lom ishlash uchun 12 maslahat

Автор: MASSARIкатегория: Foydali maslaxatlarдата: 30.06.2018
Ko‘pchilik kun davomida kompyuterda ishlaydi va, albatta, bel og‘riqlari, ko‘zlarning qizarib achishish holatlarini boshidan kechiradi. Biz sizga qanday qilib bunday holatlarning oldini olish mumkinligi haqida aytmoqchimiz.

1. Agar siz noutbukda ikki soatdan ko‘proq vaqt ishlaydigan bo‘lsangiz, unda noutbuk uchun maxsus taglikdan foydalaning.

2. Ekran va ko‘zlaringiz orasidagi masofa 50 sm dan kam bo‘lmasligi kerak.

3. Ekranni shunday joylashtiringki, uning yuqori qismi sizning ko‘zlaringiz bilan bir xil balandlikda bo‘lsin.

4. Ekranni derazadan tushadigan shu’lalar yoki yorug‘lik ko‘zlaringizga halal bermaydigan qilib joylashtiring.

5. Ekranni 10-20 daraja orqaga buring. Bu ko‘zlaringiz uchun qulayroq.

6. Klaviatura tirsaklaringiz bilan bir xil balandlikda joylashgan bo‘lishi kerak.

7. Klaviaturani 10 daraja orqaga buring. Shunda harflarni terishda qo‘llaringizga qulayroq bo‘ladi.

8 ... Davomini o'qish »
0
Ko`k piyoz tarkibidagi fitonsidlar bakteriya va infeksiyalarga qarshi kurashadi. Qadimda dengizchilar ochiq dengizga chiqishdan avval quritilgan ko`kpiyozni o`zlari bilan olar ekan.

U kemada tarqalishi mumkin infeksion kasalliklardan himoyalagan. Hatto, quritilgan ko`k piyoz tarkibida ham qon tomirlar devorini mustahkamlaydigan S darmondorisi saqlanib qolarkan.

Kimlarga mumkin emas: oshqozon-ichak va jigar xastaliklarining og`ir ko`rinishlaridan aziyat chekuvchi kishilarga bu ko`katni ehtiyotkorlik bilan tanovul qilish tavsiya etiladi

Go`zalligimiz uchun: ko`k piyoz tarkibidagi tabiiy kerotin moddasi sochimiz tezroq o`sishiga va mustahkam bo`lishiga xizmat qiladi.
0
Norvegiyaning Bergen universiteti olimlari 6000 kishida o`tkazgan tadqiqot natijalariga asoslanib kimyoviy tozalash vositalari hididan erkaklarga nisbatan ayollar ko`proq ziyon ko`rmoqda, degan hulosaga keldi.

Olimlar kimyoviy tozalash vositalarining inson salomatligiga salbiy ta`sirini kamaytirish uchun aksar hollarda uy tozalash uchun mikrotolali mato va toza suvning o`zi etarli, demoqda.

BiBiSi nashrida chop etilgan maqolada britaniyalik shifokorlar odamlarga xonalarni muntazam shamollatib turishni va uy tozalash uchun purkaladigan kimyoviy vositalar o`rniga suyuq vositalardan foydalanishni maslahat bermoqda.

Amerikaning “Nafas organi kasalliklari va jonlantirish tibbiyoti” jurnalida chop etilgan maqolada tozalash vositalarining 20 yil davomida kattalar salomatligiga ta`sirini o`rgangan mutaxassislar xulosalari bayon qilingan.

“Odam o`pkasining qanchalar sog`lom ekanini bilish, o`pka qancha miqdorda havoni kuch bilan siqib chiqara ... Davomini o'qish »
1
– Surunkali charchoq, immunitet sustlashishi hamda kamqonlikka qarshi kurashda rediska ajoyib ko`makchidir. Kunora 2 tadan rediska eyishga odatalansangiz, ikki yonog`ingizga qizillik yugurib, gemoglobin miqdori ortadi.

– Kechki ovqatda yog`li, qattiq qovurilgan taomlarni rediska qo`shilgan salat bilan birga iste`mol qilish hazm faoliyatini yaxshilaydi.

– Rediska me`da kasalliklari bilan og`riganlar uchun ham foydalidir. Tarkibidagi kletchatka oshqozon suyuqligi ishlab chiqarilishini rag`batlantiradi.

– Avitaminoz yuzaga kelmasligi uchun ko`klam chog`i rediskani kanda qilmaslik kerak.

– Bir kunda atigi bir marta rediska qo`shilgan salat yoki egulik esangiz, askorbin kislotasining bir kunlik miqdoriga ega bo`lasiz.

– Kam kaloriya mahsulot ekanligi sabab parhezdagi xonimlar uchun asqotadi.

– Qandli diabet bilan og`rigan bemorlar rediskani ko`proq tanovul qilishlari lozim. Bu poliz ekini tarkibidagi moddalar qond ... Davomini o'qish »
0

Pishloqning foyda va zarari haqida

Автор: KenjaMediaкатегория: Foydali maslaxatlarдата: 23.05.2018
Olimlarning bu xulosalari do`konga pishloq uchun yugurishga majbur qiladi yoki aksincha, ishtahani buzadi.

Pishloqning foydasi

Kuchli qiladi

100 gramm pishloqda 25 gramm oqsil bo`ladi, ular esa, mushaklar uchun "qurilish materiali" hisoblanadi, immunitetni oshiradi, o`sish, rivojlanish va hujayralarning qayta tiklanish jarayonlarida ishtirok etadi. Shuning uchun mushak massasi to`plashni niyat qilgan kishilar ko`proq oqsil iste`mol qilishga harakat qilishadi.

Suyaklarni mustahkamlaydi

Organizmdagi kalsiyning taxminan 99 foizi suyaklar va tishlarda saqlanadi. Qolgan 1 foizi esa - qon va to`qimalarda. Agar qonda kalsiy etishmasa, organizm uni suyaklardan oladi. Bunday "kredit" uzoq davom eta olmaydi: suyaklar mo`rtlashadi, osteoporozning rivojlanish xavfi oshadi.

Shuning uchun rasionga kalsiyga boy mahsulotlar, shu jumladan, pishloqni kiritish muhim. 100 gramm pishloq kalsiy iste`molining kundalik normasini ta` ... Davomini o'qish »
0
Qizil (lahm) go`sht iste`moli oshqozonda saraton paydo bo`lish xavfini vujudga keltirishi mumkin ekan.

Buni Buyuk Britaniyaning Lids universiteti olimlari o`z tadqiqotlarida aniqlashdi.

“Bizning tadqiqot nafaqat qizil go`sht iste`moli oshqozonning aniq qismlariga ta`sir qilishini oydinlashtiradi, balki ko`plab odamlarning bu boradagi ovqatlanish odatlari haqida ma`lumot yig`ish muhimligini ko`rsatadi”, — deya yozadi “RIA Novosti” axborot agentligi universitet tadqiqotchilari fikriga tayanib.

Zero, shifokorlar 17 yil davomida kuzatib borgan 32 ming nafar britaniyalik ayollarning ovqatlanish odatlari o`rganilganda, ularning 335 nafarida yo`g`on ichak saratoni, 119 nafarida to`g`ri ichak saratoni borligi aniqlangan.

Parranda, baliq go`shtini tanovvul qilib keladiganlar yoki vegetariancha parhez tutadiganlarda saraton kasalligi rivojlanish xavfi past ekanligi ma`lum bo`lgan.
1

Hijoma – diabet, sil va bepushtlikda davo

Автор: KenjaMediaкатегория: Foydali maslaxatlarдата: 23.05.2018
— Hijoma o`zi nima? Qaysi xastaliklarda va qanday qo`llanadi? Foydasi, zarari haqida batafsil ma`lumot bersangiz.

Sarvinoz, Toshkent shahri

Muhabbat Xolmatova, O`zbekiston Xalq tabobati akademiyasi tabibi:

— Arab tilida “hijoma” so`zi «al-hajm» o`zagidan kelib chiqqan bo`lib, u «so`rib olish» degan ma`noni anglatadi. Hijoma, ya`ni qon oldirish qadimdan kasalliklarni davolashda asosiy vositalardan biri hisoblangan. Qon oldirish Payg`ambarimiz sunnatlaridandir. Hadislarda aytilishicha, Payg`ambarimiz (s.a.v): «Sizlar qila oladigan davo muolajalarining eng yaxshisi – bu hijoma (qon oldirish)dir», degan ekanlar.

«Chiqit»lardan xalos etadi

Qon inson organizmining eng muhim elementlaridan biri. U to`qimalarga kislorod etkazishda va moddalar almashinuvida faol ishtirok etadi.

Biroq har kim ham organizmdagi qon bir joyda turib qolishini, vena, arteriya tomirlarida qonning ma`lum bir qismigina oqishini bilmaydi. Kishi ... Davomini o'qish »
0

Astma – bir umrlik tashxis emas!

Автор: KenjaMediaкатегория: Foydali maslaxatlarдата: 23.05.2018
Bronxial astma – bronxlarning allergik yoki infeksion sabablarga ko`ra yallig`lanishi kasalligi hisoblanadi. Surunkali xastalik potogenezida bronx shilliq qavatlarining shishishi, bronxlar shilliq ishlab chiqarishining kuchayishi va bronx devorlarining torayishi kabi holatlarni ko`rish mumkin. Kasallik o`z vaqtida muolaja qilinmasa, astma xurujlari kelib chiqadi. Xo`sh, bronxlar yallig`lanishidan qanday himoyalanish mumkin? Bugun shu haqida.

Mutaxassis: Fotima Yuldasheva, tibbiyot fanlari nomzodi, oliy toifali shifokor

ATROFIMIZ TO`LA ALLERGENLAR?!

Bronxial astma yuzaga kelishining asosiy sabablaridan biri allergenlar hisoblanadi. Allergenlar to`rt asosiy guruhga bo`linadi, bular: oziq – ovqat, uy - ro`zg`or (uy changi kanasi, u asosan par yostiqlar, yumshoq ko`rpachalar, xullas chang yig`iladigan barcha anjomlarda “yashaydi”), epidermal allergenlar (uy hayvonlarining yungi va ularning hayot faoliyati jarayonidagi mahsulotlari), o`simlik allergenl ... Davomini o'qish »
0

Farzandingiz suvchechak bilan og`risa...

Автор: KenjaMediaкатегория: Foydali maslaxatlarдата: 23.05.2018
– Nabiramning yuzida qandaydir toshmalar paydo bo`ldi. Qo`shnim ko`rib, bu suvchechak, deya xavotirimni oshirdi. Bu kasallik haqida ma`lumot bersangizlar?

Sharofat Sobirova, Samarqand shahri.

– Suvchechak bilan asosan, maktabgacha yoshdagi bolalar kasallanadi. U qisqa vaqtli harorat va umumiy ahvol biroz o`zgarishi bilan namoyon bo`ladi. Odatda, kasallik o`tkir isitmalash va suvchechak toshmasi toshishi bilan boshlanadi. Bola suvchechak bilan og`riganda unga ko`proq vitaminga boy taomlar hamda suyuqlik berish lozim.
Kasallik asoratlari bolaning injiq bo`lib qolishi, ko`z xiralashishi, asab tizimidagi o`zgarishlarda namoyon bo`ladi. Uning yashirin davri o`rtacha 11 kundan 23 kungacha davom etadi. Tana harorati 38-39 darajaga ko`tarilib, bemorning tanasiga, og`iz va ko`z qovoqlarining shilliq pardasiga suvli pufakchalar toshadi. Pufakchalar badanga tarqaladi. Pufakchalar yorilib, o`rnida yarachalar paydo bo`ladi.

Xonadonda bir bolaning suvche ... Davomini o'qish »
0

Buyrak kistasi – uning davosi operasiyami?

Автор: KenjaMediaкатегория: Foydali maslaxatlarдата: 23.05.2018
Organizmni ortiqcha suyuqlik va toksinlardan tozalashda buyrakning o`rni muhim. Shu bois uning faoliyatida biroz buzilish bo`lsa ham salomatlikda salbiy o`zgarishlar yuzaga kelishi mumkin. Misol uchun, buyrak kistasini olaylik. Aslida, ushbu kasallikdan so`z ochganimizning sababi bor: kuni kecha tahririyatga jizzaxlik mushtariyimiz – Musurmon Holiqov qo`ng`iroq qilgan edi. Uning aytishicha, rafiqasining o`ng buyragida kista aniqlangan. Va bemor hamda uning oila a`zolari xastalik haqida batafsil ma`lumotga ega bo`lishni istamoqda.

Mutaxassis: Toshkent tibbiyot akademiyasining nefrologiya bo`limi dosenti, nefrolog Abdusaid Hasanov.

Bir nechta sababi bor

Buyrak kistasi mazkur a`zoda paydo bo`lgan dumaloq shakldagi, sarg`ish (yoki shaffof) suvdan tarkib topgan o`smadir. U, ko`pincha, bir buyrakda paydo bo`ladi. Ba`zan esa buyraklar polikistozi tashxisi qo`yilishi ham mumkin. Ya`ni bu har ikkala buyrakda ko`plab o`simtalar mavjud, degani.

... Davomini o'qish »
1 2 3 4 5 6 »